Our Health & Living TextPod
Publicerad 19 aug 2018

Maten som skyddar ditt hjärta – så ska du äta

 Läkaren och författaren Helena Nyblom säger att man kan skydda sitt hjärta genom att äta mycket grönsaker, frukt, bär och nyttiga fetter.

Läkaren och författaren Helena Nyblom säger att man kan skydda sitt hjärta genom att äta mycket grönsaker, frukt, bär och nyttiga fetter.

Foto: Bård Gudim

 Risken för hjärt-kärlsjukdom minskar när man äter mycket grönsaker, frukt och bär.

Risken för hjärt-kärlsjukdom minskar när man äter mycket grönsaker, frukt och bär.

Foto: Colourbox

 Kroppen behöver fett. Olivolja är allra bäst.

Kroppen behöver fett. Olivolja är allra bäst.

Foto: Colourbox

Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag.

Men man kan skydda sitt hjärta genom att äta mycket grönsaker, frukt, bär och nyttiga fetter.

– Du motverkar inflammationer i kroppen, får bättre blodfetter och ett lägre blodtryck när du äter den här typen av kost, säger läkaren Helena Nyblom.

Nära två miljoner svenskar lider av någon form av hjärt-kärlsjukdom i dag.

Dåliga matvanor är en välkänd riskfaktor.

Enligt Helena Nyblom är den mat som är bra för hjärt-kärlsystemet också bra för kroppens övriga organ – som får syre och näring via blodet.

Växtbaserad kost är bra för kroppen av flera skäl. Till att börja med är den kalorifattig, vilket minskar risken för fetma. Dessutom innehåller grönsaker, frukt och bär gott om viktiga vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter.

LÄS MER: Maten som kan minska risken för demens

Gröna bladgrönsaker, som spenat, innehåller bland annat mycket antioxidanter och kalium.

Foto: Colourbox

Motverkar inflammationer i kroppen

När man äter växtbaserad kost minskar även inflammationerna i kroppen. Helena Nyblom förklarar att inflammationer förekommer vid en rad olika sjukdomstillstånd – exempelvis vid hjärt-kärlsjukdom, olika typer av cancersjukdomar, diabetes och demens.

Inflammationer är kroppens reaktion på en skada eller ett angrepp. I den meningen är de bra och livsnödvändiga. Men när vi går runt med inflammationer i kroppen, till exempel i olika organ, skadas de och fungerar sämre och sämre. Här antioxidanterna jätteviktiga.

– När vi andas bildas så kallade fria syreradikaler – en biprodukt av syre. De fria radikalerna är bra, men när vi får ett överskott kommer de attackera olika proteiner i kroppens vävnader. Attackerna är kortvariga men de ger upphov till inflammationer. När vi har mycket antioxidanter i kroppen neutraliseras i stället de fria syreradikalerna, säger Helena Nyblom.

Högt blodsocker ökar inflammationerna i kroppen. Här är växtbaserad kost bra, eftersom grönsaker, frukt och bär hjälper till att hålla blodsockret på en låg och jämn nivå..

LÄS MER: Tappa två kilo i veckan - med vetenskapligt bevisad metod

Raspberries contain a lot of antioxidants and fibers. In addition, they increase the body's fat burning capacity.

Foto: Colourbox / GROMOV

Viktigt att äta nyttigt fett

Höga blodfetter är en annan välkänd riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. Även i relation till blodfetterna är den växtbaserade kosten nyttig.

– Många grönsaker – och inte minst bär – påverkar blodfetterna positivt. En del av den växtbaserade kosten innehåller gott om kalium som bidrar till att blodkärlen slappnar av. Då sjunker blodtrycket. Så den växtbaserade kosten påverkar även blodtrycket positivt, säger Helena Nyblom och fortsätter:

– Man ska komplettera med baljväxter, nötter och frön, fullkornsprodukter, fet fisk och sunda fetter. För vad vi äter för fett är också viktigt.