Our Health & Living TextPod

  Publicerad 26 Aug 2018
 

Maten som boostar ditt immunförsvar

Riktigt bra hälsa börjar med ett starkt och hälsosamt immunförsvar. Tvärtemot vad de flesta tror, så är vägen dit inte bara uppförsbacke. Bästa stället att börja med är kosten – här maten som boostar ditt immunförsvar till max!


Rödbetor

Betor

Betor i alla färger, och deras blad, är rika på zink som är riktigt bra för immunförsvaret. De innehåller även prebiotika, det som probiotika äter i dina tarmar. Genom att äta mer betor matar du de nyttiga bakterierna och andra bra mikrober som ger din mage och ditt immunförsvar en boost. Tillsätt färska i juice, riv och lägg i sallader eller på smörgås eller ugnsrosta eller koka dem och njut av dem som de är.


Blåbär

Blåbär

Blåbär är inte bara fenomenalt goda, de är dessutom fullpackade med näring som heter flavonoider som ger dem deras fantastiska färg och smak. Forskning visar att flavonoider boostar immunförsvaret. Ät dem färska som de är eller på en sallad, eller mixa frysta blåbär till en härlig sorbet.
Citrusfrukt

Citrusfrukt

Grapefrukt, citroner, lime, apelsiner och andra citrusfrukter är fantastiska källor till boostande C-vitamin, vilket gör dem till ett bra val att inkludera i din kost varje dag. Pressa dem till juice eller använd till sallader och i salladsdressing, eller njut av dem som de är.


Linfrön och linfröolja

Linfrön och linfröolja

Linfrön och linfröolja innehåller massor av essentiella fettsyror som Omega 3, som stärker immunförsvaret och håller det i schack. Tillsätt hela* linfrön eller linfröolja till din smoothie, eller toppa dina kokta grönsaker med lite linfröolja och havssalt.
* Livsmedelverket avråder från konsumtion av krossade linfrön på grund av risken för cyanidförgiftning. Hela frön går bra i måttlig mängd, dock max 1-2 msk per dag.


Vitlök

Vitlök

Vitlök är rik på allicin som har antibakteriella, svamp- och virusdödande egenskaper. Tillagning gör vitlöken mindre potent, men både tillagad och rå vitlök är ändå värt att äta varje dag. Tillsätt i soppor och grytor, eller piffa till din hummus med ett par klyftor.


Kefir

Kefir

Kefir är så kallad kulturmjölk, som en tunnare sorts yoghurt som dricks. Namnet kefir kommer från turkiskans ”keif” som betyder ”bra känsla”, vilket ju ofta går hand i hand med ett välmående immunförsvar. Kefir är bra på grund av sina många olika typer av snälla bakterier och jäst. Se till att köpa en som innehåller ”levande bakteriekultur”.


Kimchi

Kimchi

Den traditionella koreanska rätten kimchi är ett kryddstarkt tillbehör som i forskningvisat sig ha egenskaper som boostar immunförsvaret.


Pumpafrön

Pumpafrön

Pumpafrön innehåller mängder av stärkande fetter i form av Omega 3, som tillsammans med ett högt innehåll av zink gör dem till ett utmärkt inslag i din kost. Toppa din sallad med dem, mixa dem till pulver och tillsätt till mjölet när du bakar eller ät dem som de är.


Yoghurt

Yoghurt

Yoghurt och vegansk yoghurt innehåller nyttiga bakterier som är bra för maghälsan, vilket i sin tur stärker hela ditt immunförsvar. Var noga med att köpa yoghurt som innehåller ”levande bakteriekultur”.