Our Health & Living TextPod

  Publicerad 26 Aug 2018
 

Matkombinationerna som maxar ditt näringsupptag

Alla har matkombinationer som de älskar, som vattenmelon och fetaost, yoghurt och bär eller kanske äpple och kanel? Och det verkar som att det kan ligga långt mer än smak bakom, nämligen hur kroppen tar upp näring. Här är de bästa livsmedlen att kombinera för att maxa ditt näringsupptag!
Tomater och olivolja

Tomater och olivolja

I varje vackert röd tomat gömmer sig lykopen, en antioxidant som är särskilt effektiva för att bekämpa vissa sjukdomar. Att tillaga tomaterna och servera dem med lite olivolja har visat sig öka kroppens förmåga att absorbera lykopen.
Ät det här: Gör en tomatsås med olivolja, eller ringla lite olivolja över ugnsbakade tomater. En skiva bruschetta med tomatröra och olivolja är också ett utmärkt val.
C-vitamin och plantbaserat järn

C-vitamin och plantbaserat järn

För att kroppen enklast ska kunna tillgodogöra sig plantbaserat järn behöver man ge den en liten boost med C-vitamin. C-vitaminet hjälper till att bryta ner järnet till en form som kroppen lättare kan absorbera. Det räcker inte att se till att äta båda näringsämnen under samma dag, kroppen kommer att tillgodogöra sig järnet avsevärt bättre om de kombineras i samma måltid, enligt en studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition.
Ät det här: Kläm lite saft från en citron över spenatsallad, eller tillsätt tärnade äpplen i en linsrätt.
Gurkmeja och svartpeppar

Gurkmeja och svartpeppar

Gurkmeja har använts som krydda i århundraden, men den har också kraftfulla antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper. Kryddan sägs kunna lindra reumatismsymptom och ha positiv effekt på njurarnas hälsa, enligt en studie publicerad i Redox Biology.
Svartpeppar gör de positiva egenskaperna i gurkmejan mer tillgängliga för kroppen. Curcuminet, det som är så bra i gurkmejan, kan vara svårt för kroppen att ta upp innan det förbränns, piperinet i svartpeppar saktar ner processen och kroppen hinner därmed ta upp mer curcumin.
Ät det här: Testa att blanda båda i guldmjölk, eller kombinera dem i valfri stirfry.
D-vitamin och kalcium

D-vitamin och kalcium

Den här mineral och vitaminkombinationen kommer att hjälpa till att ge dig starka ben. D-vitamin skapar en mängd reaktioner i kroppen som ökar tarmens förmåga att ta upp kalcium, enligt Ginger Hultin, talesperson för Academy of Nutrion and Dietics.
Ät det här: Lax, tonfisk, äggulor tillsammans med gröna kålsorter, broccoli, torkade fikon, apelsiner och mejeriprodukter.
Fullvärdigt protein

Fullvärdigt protein

Inte alla livsmedel innehåller samtliga essentiella aminosyror som kroppen behöver, det vill säga de aminosyror som kroppen själv inte kan tillverka. Sådana proteinkällor, fullvärdiga proteiner, är lättast att få i sig i form av animaliska produkter som kött, fågel, fisk, mejeriprodukter och ägg, men finns även i icke-animaliska livsmedel som sojaprodukter. Andra proteinkällor som nötter, baljväxter, spannmål och grönsaker är så kallade icke fullvärdiga proteiner, vilket betyder att de saknar en eller fler av de livsviktiga aminosyrorna. Men, genom att kombinera icke fullvärdiga proteiner kan man skapa fullvärdiga proteinkällor.
Ät det här: Ris och svarta bönor, hummus och fullkornskex, quinoa och majs eller fullkornsbröd med jordnötssmör.
Fett och fettlösliga vitaminer

Fett och fettlösliga vitaminer

Dina tarmar absorberar vissa vitaminer – A-, D-, E- och K-vitamin när de kombineras med en fettkälla. Det är viktigt att få i sig tillräckligt av de här vitaminerna eftersom brist på dem har kopplats ihop med ökad risk för Typ 2 diabetes och cancer.
Ät det här: Välj gärna omättat fett som nötter, frön, avokado, olivolja eller oliver. Vegetabiliskt smör på en smörgås och ett glas mjölk (A- och D-vitamin). Gröna bladgrönsaker (A- och K-vitamin), orangea och gula grönsaker, samt tomater (A-vitamin) och nötter och frön (E-vitamin).
-  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -
Essentiella ämnen:
Essentiella ämnen är de ämnen som är helt nödvändiga i ett djurs eller en människas kost, eftersom djuret eller människan behöver dem men inte har förmågan att framställa dem själv. Ämnena är inte desamma för alla djur, exempelvis är C-vitamin ett essentiellt ämne för människor men inte för ett flertal andra djur.

Essentiella ämnen – Wikipedia

https://sv.wikipedia.org/wiki/Essentiella_ämnen